11111-638x1024.jpgСлънчогледът е сред най-очарователните и вдъхновяващи цветя, на които имаме щастието да се радваме, особено в началото на лятото. За вдъхновяващата му сила е достатъчно да си спомним произведенията на Ван Гог, Клод Моне. Дори и в днешни дни слънчогледът изкушава художници, фотографи, майстори на дърворезбата. Символиката на слънчогледа се свързва със слънчево настроение, заради способността на това цвете да ни провокира да се усмихваме, да се изпълваме и да излъчваме жизнерадостно настроение. Досатъчно е погледът ни да обхване поле от слънчогледи, за да се озарим от усмивка, а картина или ваза със слънчогледи, както и пано слънчоглед у дома неизменно създава слънчева и приветлива атмосфера.

Родината на слънчогледа е Централна Америка. Първите слънчогледови пити са донесени в Европа, в края на първото десетилетие на 16-и век, от испанци, които са били на експедиция в Ново Мексико и са се връщали оттам. В България слъчогледът е донесен от наши градинари в края на турското робство. Първоначално е използван само като декоративно цвете. Слънчогледът имал значителна роля в обредите на индианците, която по всяка вероятност е била свързана с характерното за слънчогледовата пита свойство да следва пътя на слънцето от изгрев до залез, от изток към запад. Заради това и първото описание, което слънчогледът получава в ботаническата градина в Мадрид е – цвете на слънцето. Получава го през 1576 г. от Лобел.

Символиката на слънчогледа придобива различни нюанси взависимост от отделните народи и култури, но най-лесно това слънчево цвете се свързва с радост и прилив на енергия, заради това, че черпи от топлината и светлината на слънцето и след това ги споделя със света. Още от древни времена жълтите цветове на слънчогледа с листенцата им, наподобяващи слънчеви лъчи, са приемани за символи и посланици на слънцето.

Символиката на слънчогледа го свързва още и с лъчите на вярата и просвещението, които проникват навсякъде, както и с царствен блясък и сияние. В Рилския манастир слънчогледът е изобразен върху неговите резбовани иконостаси, именно заради символа му на всепроникваща вяра.

В Китай символиката на слънчогледа му придава смисъла на безсмъртие.

Още за символиката на слънчогледа прочетете тук: http://pojelania-podaraci.eu/simvolika-na-slnchogleda/

ТУК МОЖЕ ДА СИ ПОРЪЧАТЕ ТОВА ПАНО СЛЪНЧОГЛЕД