Трявна

Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството – Габрово

XXIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството
19 май – 30 септември 2017, Габрово

Двадесет и третото международно биенале на хумора и сатирата в изкуството се състои от конкурсна и кураторска изложба. Конкурсът се провежда в два раздела – карикатура и съвременно изкуство.

Организатори на биеналето са Музей “Дом на хумора и сатирата”, Община Габрово, Министерство на културата на Република България. Председател на Организационния комитет е кметът на Община Габрово.

Биеналето се открива на 19 май 2017 година в 19.00 часа в Музея “Дом на хумора и сатирата” – Габрово.

За повече информация посетете: http://biennial.humorhouse.bg

Национален панаир на музейните сувенири в ЕМО “Етър”

Първият национален панаир на музейните сувенири ще се проведе на 16, 17 и 18 юни 2017г в ЕМО “Етър” и ще включва академичен панел, търговски панел, творческа работилница и изложба.
Вижте програмата на страницата на събитието във facebook.

Средновековен фестивал “Ежедневието на средновековен Търновград”

Фестивалът “Ежедневието на средновековен Търновград” /30.06. – 2.07.2017 г./ се провежда за трета поредна година и има за задача чрез историческа реконструкция на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа през посочения период да пренесе посетителите в едно друго, загадъчно и пълно с приятни изживявания време.

Пресъздаван период
12-14 век – времето на династията Асеневци
Място
Велико Търново – Архитектурно-музеeн резерват “Царевец”
Организатори
Община Велико Търново
РИМ Велико Търново
НД Традиция – Регионален клон Велико Търново

Дни на провеждане на фестивала
30.06. – 2.07.2017 г.

На фестивала ще бъдат показани исторически реконструкции на :
бит – това са реконструкциите с най-голям обем. Ще бъдат пресъздадени източен и западен образец лагери, оборудване на палатка и шатра със съответните за периода вещи. Достоверността и многообразието на дейностите ще зависят от броя на участниците и тяхната подготовка.;
занаяти – нашите майстори ще покажат леене, коване, плетене, тъкане, грънчарство, производство на хартия, инструменти и оръжие;
кухня – ще имате възможност за дегустация на храната на средновековните хора от Византия, Ориента и Западна Европа.
бораване с различни оръжия – копие, меч, бич, лък, бойни метателни машини; Ще има обособен център за стрелба с лък. Освен демонстрациите ще се проведе и турнир по стрелба с лък между участниците във фестивала;.
култура – ще се запознаете с различни песни и танци от източната и западната част на средновековна Европа;
търговия – посетителите ще могат да закупят малки сувенири на предмети от бита, оръжия, облекла изработени по технологиите на средните векове. Ще може да се снимат в средновековни одежди и доспехи ;
– ще бъде представена жива картина на коронясването на цар Калоян;
– ще бъдат представени епизоди от битката при Одрин от 1205 г. и пленяването на латинския император Балдуин Фландърски;
вечерен концерт – средновековна музика с група “Ериней”;

Програмата на фестивала може да видите тук.
За повече информация следете събитието във facebook.

Festival In the Nature – Мъглиж

За трета поредна година от 14-ти до 16 юли 2017г ще се проведе FESTIVAL IN THE NATURE – двудневен фестивал на открито в подножието на Стара Планина в местност Баралъка (Барите) – намира се между град Мъглиж и с.Селце.

– Къмпинг
– Екопътека
– Селченска река
– Водопади – Малкия и Големия скок
– Мъглижкият манастир “Свети Николай”

За повече информация следете събитието във facebook.

Национален фолклорен събор “Андъка пее и танцува” – Кметовци

Националния фолклорен събор “Андъка пее и танцува” ще се проведе на 22.07.2017 и Детски фолклорен събор “Андъка пее и танцува” на 23.07.2017г в село Кметовци, Община Габрово.

IV Национален фолклорен събор и Детски фолклорен събор “Андъка пее и танцува” се организират от НЧ “Зора – 1929” село Харачерите, ФТФ “Боженци”, Кметско наместничество село Кметовци при Община Габрово, Община Габрово и под патронажа на г-н Елмазов “Билкова градина” ООД гр. В. Търново

• Фолклорния събор “Андъка пее и танцува” е национален.
• Фолклорния събор “Андъка пее и танцува” няма конкурсен характер. Чрез провеждането му се дава възможност за изява на непрофесионалните групи и изпълнители от страната.
• В събора могат да участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения.

ЦЕЛИ НА СЪБОРА:
• Съхраняване и популяризиране на фолклора, танцовото изкуство, българската народна песен; запазване на автентичната носия, традиции и обичаи.
• Предоставяне на възможност за изява на съставите, изпълнителите и създаване на условия за културен обмен;
• Възможност за изява на млади изпълнители и издирване на нови, неизвестни песни, танци, обичаи.
• Популяризиране на Габровския край, като място на дълголетна история и богати културни традиции;
• Превръщане на Национален фолклорен събор “Андъка пее и танцува” в събитие и полза за развитието на туризма, производство на билки и природосъобразен начин на живот, и възвръщане към старите традиции и корени в региона.

Програмата с участниците ще бъде публикувана до 17 юли 2017г. тук или на страницата на събитието във facebook.

Национален фолклорен фестивал “Фолклорни Пътеки” – Габрово

Фолклорна група “Вранилчанки” към НЧ “Наука”-1902″ – Враниловци, Фондация “Заедно за демокрация и партньорство”, приключенски парк “Незабравка” организират Национален фолклорен фестивал “Фолклорни Пътеки” 2017. Официално откриване на 22 юли 2017г в Приключенски парк “Незабравка” – гр. Габрово, с. Поповци

Статут на фестивала
Национален фолклорен фестивал “Фолклорни Пътеки” е фестивал без конкурсен характер и без такса за участие.

Цели на фестивала
“Фолклорни Пътеки” е фестивал обхващащ Българският фолклор в неговата пъстрота и многообразие, ще бъде проведен за четвърти път на 22 юли 2017г в Приключенски парк “Незабравка” – гр. Габрово, с. Поповци

Фестивалът се превърна в ежегодна проява, чиято основна цел е: Да съхранява, разпространява и развива българското народно творчество в неговото многообразие, богатство и колорит. Да представи пъстротата на българското фолклорно изкуство. Да събере изпълнителите и любителите на българския фолклор, да ги обедини в една обща изява и да ги популяризира. Да осъществи приемственост между поколенията. Да популяризира Габрово като туристическа дестинация, която съхранява и обогатява културно-фолклорното наследство на България.

Място на провеждане Горската сцена на Приключенски парк “Незабравка” – Габрово, с. Поповци е свободна зона за всякакви мероприятия с образователен, културен и спортен характер. Предоставя се за провеждане на фестивали, концерти, конференции и семинари. Мястото съчетава в себе си практичността на летен театър разполагащ с над 450 седящи места и красотата и спокойствието на природата, сред която е изградено, без да вреди на флората и фауната в района. Приключенски парк “Незабравка” има подходящите условия и опит в провеждането на подобни мероприятия.

За повече информация посетете http://park-nezabravka.com