пелети
Попадате тук, защото търсите информация за:  пелети, какво е пелети за отопление, отопление на пелети разход, отопление на пелети в апартамент, отопление на пелети струва ли си, колко струва отоплението на пелети, разход на пелети на камина, отоплителна инсталация на пелети, разход на пелети, парно котел на пелети цени, отопление за големи помещения, отопление на производствени помещения, отопление на производствени халета, колко пелети отиват за една зима, качествени пелети цени, какви пелети да изберем, продажба на пелети , иглолистни или широколистни пелети, пелети цена на тон, избор на пелети, пелети цени

Какво е пелети?

Накратко отговорът е високоефективно гориво за отопление. Това са дървесните пелети за отопление. Изсушени и компресирани дървени стърготини. Оборудване за използването им: печки за пелети, специални камини, котли или пещ.

Отопление на пелети – струва ли си?

Отоплението с дървесни пелети е избор за интелигентно отопление. Защо?
Защото е качествена дългосрочна инвестиция в няколко направления. От една страна с оборудването си, от друга, защото това е екологичното отопление (екологията навлиза в бита все повече като задължително условие), от трета – това е метода за отопление, който осигурява независимост. Няма по-разумно решение от това да инвестирате в независимост по природосъобразен начин.

Това е решение, което осигурява качествена дългосрочна инвестиция и евтино към настоящето ни битие отопление при това по независим начин. Нямате обвързаности с електроснабдителните дружества, топлофикация, или газифициране. Както и не зависите от техните постоянно растящи цени и най-вече допълнителни такси за какво ли не. Свободни сте от неясните на никого формули по които изчисляват сметките и задълженията на клиентите си. Нямате несигурност по отношение на качество, цена, бъдеще и ефективност. Зависите само от себе си и това да изберете откъде да купите дървесни пелети за отопление.

камина дървесни пелети
Камина на дървесни пелети. Снимка https://www.houseofwarmth.com

Инвестирате не само в свобода и в ниски ежедневни разходи за десетилетия напред, защото такава инвестиция се прави веднъж в живота, но и в това, че по този начин вдигате цената на имота си, независимо дали е бизнес имот, вила, малка къща за гости или вашият дом.

В промишлеността дървесните пелети се използват отдавна. Но те все повече навлизат и в бита. Икономически изгодни са, а нужното оборудване става все по-модерно и широкообхватно като възможности – от най-достъпни варианти до модерно управлявани чрез смартфон, автоматизиран процес на горене и подобрено топлоотдаване.

Бъдещето е в природосъобразният начин на живот. Екологичното отопление не е само мода. С годините ще стане задължително.

След като направите избор за оборудването – има различни котли и горелки, остава само да се информирате и за цените на дървесните пелети.
Преди да проучите цените на пелетите е важно да си припомните важните акценти от характеристиката на този екологичен дървесен материал за отопление.

Всичко за пелетите

качествени пелети
Ефективност на пелетите за отопление

Дървесните пелети имат много висока калоричност. Това определя и ефективността им по отношение на икономия. Коефициентът им на изгаряне е 85 – 95%.
Отопление на пелети сравнение
1 тон пелети дава същата енергия, каквато изгарянето на 500 л нафта,1.6 тона дърва, 700 литра мазут или 480 кубични метра газ.
Как се изчислява разхода да пелети спрямо въглища? 1 тон въглища се умножава по 1.3. Например: ако използвате 2 тона въглища умножавате по 1.3 и получавате 2.600 кг. пелети.

Други предимства на дървесните пелети за отопление

1. Ниско съдържание на пепел
2. Пелетите достигат до клиента в сухо състояние.
3. Пелетите заемат по-малко място при съхранението им
4. Пелетите се заплащат на тон, а не на кубик
5. Удобство при ползването им – не е нужно нарязване, цепене, голяма площ за складиране
6. Ниско съдържание на пепел след изгарянето им
7. При изгаряне пелетите не отделят черен дим и може да се използват за камини със стъклени отвори
8. Котлите и печките на пелети не произвеждат почти никакъв креозот. Това позволява инсталацията на котли и печки с отворена вентилация, без комин.
9. Пелетите изгарят с отделяне на много малки количества въглероден диоксид.
10. Удобство, сравнимо с отопление на газ
11. Пелетите са биологично неактивни и няма опасност да предизвикат алергични реакции.

Иглолистни пелети или широколистни пелети?

Иглолистните пелети са предпочитани. Те предлагат по-висококалорично горене от тези от масивно дърво. Висококачествените пелети от твърда дървесина имат по-малко от 1 % пепел, а от иглолистна дървесина обикновено имат по-малко от 0,5% остатъчен продукт. А това е много важна информация за пелетите.

По какво да разпознаем най-добрите дървесни пелети за отопление?

Ето кратка характеристика на качествените пелети:

съдържание на остатъчна влага < 10% – 12%

съдържание на пепел < 0.7%

калоричност на пелетите > 4.7 kWh/кг

съдържание на сяра < 0.03%

плътност > 600 кг/м3

Проучете откъде може да закупувате качествени пелети, за да нямате проблеми с оборудването си, освен с ефективността.

Висококалоричните пелети, произвеждани в България, са с различно съдържание: иглолистна дървесина или комбинация – бук 75%, дъб 15%, чам 10%.

Цветовете на пелетите Има ли значение цветът на пелетите за качеството им?

Цветовете на пелетите зависят от суровината. Отговорът на този въпрос е и да и не. Не винаги качеството на пелетите е обвързано с цвета им. Цветът на пелетите зависи от дървесина от която са направени. Но зависи и от това дали е от отпадъчна дървесина на мебелни фабрики, дърводелски цехове или др. Не винаги светлите палети са с по-добро качество. Има производители, които използват избелващи агенти или друг вид биомаса, за да подобрят цвета. Когато купувате пелети изисквайте сертификат. Но най-сигурно е тест – контрол.

пелети за барбекюЗа какво се използват пелетите освен за отопление?

1. Пепелта се използва като тор за цветя, зеленчуци и изобщо за възвръщане на баланса на почвата.

2. Тоалетни за домашни любимци – котешки тоалетни, хамстери, морски свинчета, птици. Те осигуряват високо ниво на хигиена, попиват течности 3 пъти повече от собственото си тегло. Пелетите възпрепятстват миризмата характерна за котешката тоалетна. Хипоалергични и екологични са. Не развиват бактерии, не гният и не се разлагат.

3. Високо хигроскопични са. Поради това се използват в бизнеса за попиване на течности (например автосервизи, водопроводни ремонти и др.).

4. Пелетите се използват за барбекю. Нямат карцерогенният ефект на въглищата, разпалват се лесно без стимулиране със спирт или друго. Горят без дим.

Като заключение може да напомним, че по-евтините дървесни пелети са и по-нискокалорични.  Дали ще купите например 6 тона пелети за един отоплителен сезон за 300 лв или ще купите 3 тона висококачествени пелети за отопление за 380 лв е ваше решение. Споменатите цени са ориентировъчни. Но има 3 съществени разлики, освен в цената:

1. Чистенето е по-малко и по-рядко.

2. Мястото за съхранение е по-малко, защото нужното количество качествени дървесни пелети за един отоплителен сезон е доста по-малко, отколкото на евтините пелети.

3. С качествените пелети осигурявате безпроблемна работа на оборудването.